Skip to main content
Kültürel Devrim Halkasının Felsefi Dili Deruni Türkçe’nin Sentetik Gücü – Orhan Karakuş

Kültürel Devrim Halkasının Felsefi Dili Deruni Türkçe’nin Sentetik Gücü – Orhan Karakuş

Yazılarıma gelen cevaplar ve yöneltilen bazı sorular oldu. Dünya düzeninin yeniden şekillendirilmesine yönelik görüşlerimin ilgi çekici bulan ve kullandığım söz dizimindeki bazı kavramların manalarını ve nasıl uygulanabileceğini daha iyi anlamak için bana yöneltilen bazı soruları ve cevaplarımı paylaşmak isterim:

  1. Güneş Dil Yaklaşımı (Deruni Türkçe): Bu yaklaşımı nasıl tanımlıyorsunuz ve kültürel Asrupai hâlelenme formuyla tam olarak neyi kastediyorsunuz? Bunun pratikte nasıl uygulanacağını açıklayabilir misiniz?
  2. Bileşik Türkün Birliği (BTB) (Bileşik Kadim Türkûn Kültürü (BKTK):  Bu birliğin oluşumu için hangi adımların atılması gerektiğini düşünüyorsunuz? Bu birlik hangi alanlarda işbirliği yapacak ve hangi hedeflere ulaşmayı planlıyor?
  3. Ulu Hakanlık Divanı (UHD): Bu divanın yapısı ve işleyişi nasıl olacak? Kimler bu divanda yer alacak ve karar alma süreçleri nasıl işleyecek?
  4. Toplumcu Hürriyet Nizamı (THN): Bu düzenin ana prensipleri ve uygulama yöntemleri nelerdir? Toplumda nasıl bir değişim yaratmayı hedefliyorsunuz?

Yeryüzündeki hercümerç ve dirimseli yok edici topyekûn teknohibrit harbi, sulh ve hakkaniyet cephesiyle bertaraf etmek için yeni vicdani politik mücadele yolunun açılması gerekiyor. Bunun için öncelikle nefsi mülkiyetçi kültürelin arıtılması ve kadim kültürelin öz değerleriyle yoğrulmuş yeni bir kültürel devrim akışkanlığının oluşturulması lüzumu vardır. İnsanlığın sulh ve huzur içinde doğal gidişatla uyumlu bir yaşam tarzı oluşumlarına vesile olan teknik, bilim ve ilim olarak geliştirilen birikimli potansianın yeni ses ve söz”  dizgesiyle temelden ele alınması lazımdır. İnsanlığın şuurlu kurtuluşu için sulh ve huzur dilinin inşasında, hemen hemen her ana dile üretici ruhu veren ve asal kök dil olan Türkçe’nin sentetik yoğurma gücüdür. Yeni yönelti oluş ve yapıcı dinamiklerini örmeye muktedir kavramlarından bazılarını yazılarımızda dile getirdik. Asrupai hâlelenme formu sentetik kavramı; kadim kültürel öz değerlerini özümsemek ve Tasavvufi Praksis yol felsefi dizgenin (bileşik kadim Türkûn kültürelini Horasani yaklaşımla yoğurma) razılıkla helalleşme temelinde sulh yapımcılığında hakkaniyeti savunan gönül erlerinin can denkliğinde yurttaşlık bilincine katkıda bulunacaktır.

Bileşik kadim Türkûn kültürü: Doğurgan Asrupai mekân, doğal gidişatla iç içe bir yaşamın can cana hemhâlinde yüce dağlar başından doğan billur pınarların akışı, vadilere inen bu akış hâlindeki manevi ırmaklarının (ma uygarlığı) dingin suyunda tarihsel genetiğin bilgelik ruhunu taşıyan asude mevârâünnehir yaşam coğrafyasının Anadolu’da Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ile vukuu bulan hal tercümesidir. Tan atınca başlayan gündelik hayat rutuelinin derin manalarını örf, adet, gelenek ve görenekleri içinde nakş eden insanların dostlukla konuşuklu olma dili Türkçe ile oluşturulan bu kültürel alan, hâl tercümesi ve bir hâl tarzında uylaşım için hakkaniyet temelinde yeryüzü adaletinin tesisine ve Hakk’a riayette ulu hakanlıkla bilgelik yolunu açmaya gayret eder. Tüm dillerdeki kavramları kendi tınıs ve birimselleri ile yoğuran derinu Türkçe, bir yönüyle doğal olayların olgusal dizini içindeki olası kestirimler için bulanık mantıkla (Lütfü Alasker Zadeh) matematiksel yorumlama ve geometrik modelleme tekniklerini uygulayarak, terimsel ve yerindelikli zaman enlemiyle prodetrministik doğal akışı (Yılmaz Öner) iyi tanımlamada örtüşük uyuşma sağlar. Bilvesile, Türkçe’nin sentetik yoğurma gücü; Asrupai hâlelenmenin kültürel akışına ve tarihseldeki izanlı oluş süreçlerinde inisiyatif geliştirici kıvamlı eş yönelti atraktörlerinin (şahıs ya da küme) oluşturduğu çoklu çözüm çekirdekleri ekseninden bilgeliğinin özgün karakteri olan sentetik kavramlarında tını ve hecesiyle kapsamına alır.

Horasani dem:  Binlerce yıllık gelişimini Pir-i Türkistan diyarında Asya derinliklerinde yaşayan halklarca geliştirilen ve oluşturan bileşik kadim Türkûn kültürü, kalp beyin ve ciğerin kombine halde bağırda oluşturduğu içe doluşla 10. Yüzyılda İslam’ı Türk gelenekleri ve yaşam tarzıyla yorumlayarak doruğa ulaşmıştır. Gönül siteminde mananın duyusal, hissel ve metabolizmik enerji transformlarıyla yoğurulması durumun bu hâli, Horasani demi ifade eder.

Gönül deminde akletme:  Olgusallaşma sürecinin olası durumlarını düşünce devinimi ile analitik olarak irdeleyen düşün devinimi, gönül deminde nefsi emareleri olan hevva ve hevesi asgariye indirgeyerek beyinde meydana gelen işlevsellik akletmesidir. Düşünce bir devinim biçimi akletme operatif bir dönüşüm, dönüşüm etkisiyle olası dizin içinden ortaya çıkan oluş görüşler, fikriyat ya da eserler bilinçtir.

Can denkliğinde yurttaşlık bilinci: Kurdun kuşun, börtü böceğin doğal gidişatta var oluşuna saygı ile yaklaşan, tüm canlı varlıkların özündeki canı duyumsayan ve yaşadığı yerleri bütünsel bir yurtluk olarak telaki eden özgür insani formdur.

Toplum devleti: Kul hakkına riayette kamusal alanda fırsat eşitliğini gözeten tüm canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu ekosistem bölgesinde hemen hemen haynı kültürel potensiai yapının kader ve kıvancını sezgisel prodeterministik hâllerin her durumunda sulh ve huzur içinde örgüsel olarak bir arada tutan ve dirimi önceleyen yönetimsel idare sitemidir.

Toplumcu Hürriyet Nizamı: Bu tanımlamayı başlı başına bir makalede işledim.

 Bknz: www.gelenekvegeleck.com   Kısaca:Türkiye cumhuriyetini dönüştürecek eğilimler önümüzdeki kaotik sürecin olumlu ya da olumsuz gidişatında tarihsel rolleriyle sorumlularıdır. Zafer haftasından esinle Mustafa Kemal Atatürk’ün feyzi ile çağı aşan bir yolu bu toprağın evlatları olarak kadim kültürelin suyu ile yeni bir ruh ve donanımı inşa edebilmeliyiz. Üretim ve paylaşımda kamusal alanı önceleyen ve dayanışmayı ören politikalara ağırlık verilmelidir. Mevcut siyaset elitleri ve partileri, harami düzeneğinin çarkını çevirip duruyorlar. Bunlarda yapı ve tarz olarak bir yenilenme ve değişim hemen hemen yoktur. Göz boyamak için yaptıkları değişimler hep çarkçı başına çıkmaktadır.” (26.08.2023)

Toplumcu hürriyet nizamı; kul hakkına riayete ekosistem bütünlüğü içinde doğal gidişatla uyumlu toplum devleti marifetiyle görülecek can denkliğindeki bilinçli yurttaşlığın kamusal alanı güçlü örgüsel yaşam tarzıdır.

Bambaşka bir  hâl tarzıyla milli toplumcu yurtsever hareketin dayanışma formlarını oluşturarak Asrupai hâlelenme işlevinde bilgeler meclisinin ulu hakanlık divanıyla (İnşallah nasip olursa ayrıntılı irdeleme önümüzdeki yazıya) yolu açmaya gayret etmeliyiz.  Derinu Türkçe dili formuyla konuşuklu olan bileşik Türkûn milletinin coğrafyamızdaki sulh yapıcı milli toplumcu yurtsever güçleri topyekûn teknohibrit harbi bertaraf etmek için Yurtta sulh, cihanda sulh Mustafa Kemal Atatürk’ün vecizesini sancağa çekmelidir…

 Allah cemi cümleye selamet versin … Baki selamlar     07.08.2024